Archive | september, 2013

#bokmässan: Dags att utvärdera RUT?

28 Sep

IMAG0624”Ett så enkelt grepp som ett kort SMS från Kommunals kommunikatör till samtliga medlemmar i branschen har varit den enskilt viktigaste förklaringen till den fackliga nytändningen.

– Hon skrev i SMSet: ”Vi vill att du berättar hur det är att jobba i branschen.” Det ringde oavbrutet på hennes telefon nästa dag. Folk var glada att vi ville lyssna. Därför arrangerade vi en två dagars konferens, under vilken vi fortsatte att lyssna. Städerskorna som kom till konferensen formulerade de avtalskrav som vi använder i den avtalsrörelse som pågår nu och de ingår i förhandlingsdelegationen, förklarar Anita Lundberg.

Några av de icke-traditionella sätt som Kommunal använder sig av i Stockholm är att de verkar genom kyrkan, ABF och finns i tunnelbanan. I Göteborg samarbetar de med teateruppsättningen ”Pigan” genom att städerskor som jobbar i hemstädbranschen deltar i publiksamtal efter föreställningarna.

– Vi måste alla fråga oss om det är okej att andra människor har villkor som vi själva aldrig skulle acceptera. Om man själv vill ha en lön som det går att leva på, rätt till bostad och så vidare – då måste man ha koll på vilka tjänster man köper! förklarar Annelie Wiklund, Rut-städerska sedan avdraget infördes.”

Efter sju år med Rut-avdraget vet vi vad det kostar – men inte vad vi får för pengarna. Det konstaterar genusprofessor Anita Nyberg, i senaste numret av Fronesis. Samtidigt går fackförbundet Kommunal till offensiv för att organisera Rut-städerskorna – och kan redan nu redovisa positiva resultat.

Läs hela texten, av Rebecka Bohlin, i nättidningen Feministiskt Perspektiv.

#bokmässan: Ambivalens i språket

28 Sep

”Marlene Streeruwitz berättar om hur hårt hon blivit kritiserad för detta sitt utforskande av kvinnors erfarenheter, genom språket. Bland annat har hon avfärdats med hänvisning till att hon skriver på ”mens-språk”.

– Recensenterna frågar sig: Varför måste bitchen säga oss allt detta? Jag svarar: Om jag skriver en roman som utspelar sig 1809, om du inte har p-piller är mensen central i ditt liv. Skriver du om en 30-årig kvinna måste du komma in på det. Jag kan inte bara skriva om hur hon sitter vid bordet, äter, använder kniv och gaffel…

Hon skrattar åt sågningarna av sina verk och menar dessutom att det finns en poäng i att inte höja upp litteraturen och författaren och döma dem efter en måttstock:

– Det är inte så viktigt, det är bara en röst, min röst – där finns feminismen i det hela, sammanfattar hon.”

På Bokmässan i Göteborg, samtalade Yvonne Ihmels i torsdags med Marlene Streeruwitz – om boken, språket och feminismen. De talade dessutom om sin vänskap och om de många dispyter de haft de senaste 20 åren. En av dispyterna handlade om seminarietiteln denna eftermiddag: Finns ett kvinnligt språk?

Läs hela texten av Rebecka Bohlin i nättidningen Feministiskt Perspektiv

Maria Sveland på Bokmässan: ”Det värsta hatet mot feminister har lagt sig”

27 Sep

IMAG0622Efter att en rad feminister gick ut i tv:s Uppdrag Granskning och berättade om de hot och hat de utsätts för i våras har hotmejlen minskat dramatiskt. Det konstaterade Maria Sveland i ett författarsamtal på bokmässan i dag.

I ett samtal med DN:s Åsa Beckman, i DN:s monter på Bokmässan i Göteborg, konstaterade författaren och debattören Maria Sveland att det samlade initiativet att sätta fullt ljus på hatet mot feminister fick en positiv effekt. Efter att en rad feminister gick ut i tv:s Uppdrag Granskning och berättade om de hot och hat de utsätts för, har hotmejlen minskat dramatiskt.

Maria Sveland menar att aktionen att tala öppet och tillsammans om hatet mot feminister fick en mycket positiv effekt.

– Den organiserade antifeminismen slutade blogga för ett år sedan. När de pågick följdes varje blogginlägg av 50 nya hot. Jag kan inte bevisa något, men jag ser ett tydligt samband. Hon säger att hon har pratat med andra feminister som också varit utsatta för extremt många hot, som beskriver samma förändring.

Det var efter allvarligt dödshot som Maria Sveland skrev boken Hatet, som kom att väcka stor debatt och i vars kölvatten en rad feminister vittnade offentligt om de hat de utsätts för, ofta via mejl och sociala medier.

– Det kom ett dödshot som gjorde att jag kände mig tvungen att skriva om hatet, så jag la min roman, som nästan var färdig, på hyllan. Jag var extremt rädd hela tiden jag skrev, jag visste att den här boken skriver jag inte ostraffad, det innebar att jag skrev den med mycket ångest.

När nu debatten lagt sig och Maria Sveland har kunnat återgå till sitt skönlitterära skrivande känner hon ett nytt lugn.

– Att ta upp Systrar och bröder, redigera den, färdigställa den var semester för mig. Det är en roman med humor och den kommer förhoppningsvis inte att väcka en massa debatt.

Rebecka Bohlin

Texten är skriven för nättidningen Feministiskt Perspektiv.

Hyllat reportage om osäkra anställningar

19 Sep

”Rebecka Bohlin tecknar ett nära porträtt av Sara, vars arbete inom hemtjänsten är osäkert från dag till dag.”

Del av motiveringen till varför tidningen Arbetet utsåg Ordfront magasin till ”Veckans tidskrift”, tidigare i år. Tack för det!!

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.