Rut löser inte arbetarklassens livspussel

2 Dec

Skriver idag en krönika för Arbetarrörelsens tankesmedja. Ur texten:

Socialdemokraternas Stefan Löfvén har i olika debattinlägg konstaterat att han snarare tror på utbyggd välfärd och hög kunskapsnivå än en utbyggd låglönesektor. Löfvén: ”Att möta framtiden genom att pressa ned löner är en återvändsgränd.”.

Det borde i konsekvensens namn leda till ett avskaffande av Rut. För städerskorna, även i de fall de har kollektivavtal, hör till de lägst avlönade på arbetsmarknaden.

Jobben må vara få i relation till kostnaderna och villkoren för städerskorna rätt usla. Men kanske finns argumenten för Rut framför allt i köparledet – de avlastas ju från ett stressigt ”livspussel”. Så vilka är Rut-köparna?

5,5 procent av befolkningen (över 20 år) använder sig av Rut och de är främst höginkomsttagare. Av dem med en årsinkomst över 400 000 använder 13 procent Rut. Däremot är det mycket ovanligt bland personer med låg inkomst, de kan räknas i promille (endast den som har en inkomst på minst 46 000 kronor per månad tjänar ekonomiskt på att anlita en städerska med Rut-avdrag i stället för att gå ner i arbetstid och städa själv).

Den kanske tydligaste effekten av Rut-avdraget är att ett antal över-/medelklassfamiljer har fått mer fritid, eftersom de kan ägna mindre av sin egen tid åt städning – och är det värt 2,2 miljarder av gemensamma medel?

Nästa steg i Rut-debatten borde vara vad vi kan få för pengarna om vi prioriterar att avlasta arbetarfamiljerna – vars livspussel är betydligt tuffare! Då landar vi antagligen någon helt annanstans än i att behålla Rut.

Läs hela texten på Arbetarrörelsens tankesmedja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: