Bit inte ihop – negativa effekter av att spänna käkarna

Bita ihop käkarna gnissla tänder

Var det stressigt att ta sig till jobbet idag? Var ungarna på dig hela kvällen igår om godis? Går svärmor dig på nerverna? Har du tagit på dig alldeles för mycket jobb och andra uppdrag? Då är risken stor att du spänner käkarna – men bit inte ihop! Här kan du läsa om negativa konsekvenser det innebär att bita ihop käkarna konstant.

Konstant frustrerad och spänd i käkarna

Frustration är en vanlig anledning till att människor spänner käkarna. Att inte bita ihop tänderna ibland är helt normalt, det bli bara ett problem när det händer regelbundet.

Personer som ofta biter ihop sina tänder sliter också på själva tandytan – man gnisslar tänder. Ofta händer detta när de sover. Detta tillstånd är känt som tandgnissel och det är ofta relaterat till stress.

Varför är det skadligt att bita ihop?

Att bita ihop kan leda till problem. För det första kan det slita de temporomandibulära lederna (TMJ), vilka är lederna som låter dig öppna och stänga din mun. En TMJ finns på varje sida av ditt huvud och styr underkäkelsens rörelse. De arbetar också tillsammans för att du ska kunna tugga och tala.

När dessa leder är överarbetade kan det leda till smärta, inflammation, muskelspasmer och till och med låsta käkar. En annan muskel som används när du biter ihop sträcker sig upp i skallen, vilket leder till att överdrivet spända käkar även kan vara orsaken till kronisk smärta som huvudvärk.

Huvudvärk är den främsta orsaken till att vuxna inte orkar arbeta. Många vet inte att huvudvärk ofta är resultatet av att du gnisslar tänder. Om du lider av kronisk öronvärk eller huvudvärk, kan det vara på grund av att du har överspända käkar.

Vad man kan göra mot spända käkar

Prata med din tandläkare om du upplever kronisk öronvärk eller huvudvärk du upplever, så kan hen utreda om du kanske behöver en bettskena. När du gnisslar tänder kan tänderna slitas, spricka, flisa eller rent av lossna. När detta inträffar kan det bli smärtsamt att äta och svårt att tala.

Det bästa sättet att minska de negativa effekterna av att du biter ihop är att låta din tandläkare utforma en personlig bettskena. Människor biter ofta ihop sina tänder på natten, och de flesta vet inte ens att de gör det. En bettskena stabiliserar bettkrafterna och håller tänderna på plats.

Fler tips för att inte bita ihop

Några andra tips för att undvika att bita ihop inkluderar:

  • Undvik tuggummi. Att konsekvent använda dina käkmuskler när du inte äter eller talar kommer att vänja dem vid konstant rörelse, vilket ökar sannolikheten för ofrivilligt tandgnissel.
  • Dra ner på koffein och alkohol. Detta eftersom alkohol bidrar till att du biter ihop och gnisslar tänder på natten, samma sak kan gälla med visa koffeinhaltiga drycker.
  • Tugga inte på något som inte är mat. Detta inkluderar att inte bita på dina naglar och använda dina tänder för att öppna förpackningar.
  • Träna dina käkar att vila. Bit inte ihop under dagen när du är stressad och har mycket att göra. Det är viktigt att du tänker på att vila tungan mellan dina tänder. Hjälp dina käkmuskler att slappna av genom att hålla en varm handduk mot din kind innan du sover.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *