Ett anständigt liv – balans mellan jobb och fritid

balans i livet balans mellan arbete och fritid

Under veckan, när du i princip bor på kontoret och inte ens har tid att komma ikapp med det senaste avsnittet av din favoritserie – kan tanken på en balans mellan arbete och fritid förmodligen kännas väldigt långt bort . Det behöver dock inte vara. Genom att etablera tydliga gränser kan du göra en viktig förändring för ditt personliga liv – och för din hälsa.

Är du på jobbet även när du är ledig?

När du jobbar mycket och stressar är det svårt att dra en tydlig gräns mellan jobb och fritid. Det är lätt att ta med sig jobbet hem, både fysiskt i form av datorn och mentalt med tankar och oro.

Som om det inte var nog fortsätter vi kvinnor även jobba när vi är hemma. Kvinnor utför i alla länder, i alla delar av världen mer hushållsarbete än män. Detta är sällan avkopplande och är en form av obetalt arbete som är nödvändigt. Att du aldrig får vila är farligt och stressen kan negativt påverka din hälsa.

Det är inte bara att vi kvinnor arbetar längre timmar än männen, nästan en timme mer varje dag, vi får inte heller betalt lika mycket som män får. Bara tanken på det räcker för att få mitt blodtryck att klättra. Även när män och kvinnor gör liknande arbete, tjänar kvinnor mindre. Naturligtvis påverkar kvinnors hälsa. Tänk på stressen att arbeta hårdare och få mindre betalt för det.

Högre risk för diabetes och andra sjukdoma

En ny studie visade att fritid är ännu viktigare än vad man tidigare trott: Kvinnor som arbetar för mycket har en signifikant ökad risk att utveckla diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Studien, som publicerades i tidningen BMJ Open Diabetes Research & Care, analyserade data från hälsoundersökningar gjorda över en 12-årig period med personer i Kanada mellan 35 och 74 år. Studien gick ut på att utvärdera sambandet mellan långa arbetstimmar (definierad som 45 timmar i veckan eller mer) och diabetes.

Resultaten visade att kvinnorna som arbetade över 45 timmar i veckan hade en 63 procent större risk för diabetes än de som arbetade mellan 35 och 40 timmar per vecka.

För män är det inte samma negativa resultat. Det kan mycket väl bero på att kvinnor inte slutar arbeta när de lämnar sin arbetsplats.

Vad du kan göra för att få bättre balans

Det är viktigt att kräva det du förtjänar – att ha en balans mellan jobb och fritid. Genom att hitta en arbetsgivare som inte bara betalar dig en konkurrenskraftig lön utan också respekterar din rätt till en hälsosam existens utanför kontoret, kommer din livskvalitet att drastiskt förbättras.

För det är faktiskt så – ingen karriär i världen kan vara värd att äventyra din hälsa för. Inte sant?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *